A garázsbandánk garázsfelújítása

Amikor a srácokkal elkezdtünk zenélni, az volt az egyik legjobb a dologban, amikor kialakítottuk magunknak a próbahelyet. Egyikünk garázsában találtuk meg a tökéletes helyet, és az lett a bázisunk, úgymond. Nem csak zenélni, hanem bulizni vagy éppen pihenni is oda jártunk. Egyre inkább a saját képünkre formáltuk a helyet. Az idők során bekerült egy kanapé, egy dohányzó asztal és egy minihűtő is, hogy igazán otthonos legyen.

Viszont a nagy probléma a fűtés volt. Télen inkább más helyet kellett keresnünk, mert rettentő hideg tudott lenni a garázs falai közt. Pedig az ajtó rendesen zárt, tehát nem is az volt a baj, hogy a meleg kiszökik.

Aztán egyszer Zoliék kitalálták, hogy felújítják az egész házat. Többek között a garázst is, ahol próbáltunk. Egyrészt örültünk, hogy hátha kicsit jobb lesz a hely, másrészt meg sok szép emlékünk volt, ami miatt nem akartunk változást. Na, meg mi van akkor, ha Zoli szülei használni akarják a garázst?

De aztán Zoli megnyugtatott mindenkit, hogy minden meg lesz oldva. A garázs a mienk marad, sőt, még elektromos padlófűtés is lesz beszerelve. Ezen teljesen elámultunk. Tényleg? Csak a kedvünkért szereznek be padlófűtést? Zoli elmondta, hogy nem csak a mi kedvünkért, az apja szeretné műhelyként használni a helyet, amikor mi éppen nem zenélünk, de az is közre játszik, hogy tudjunk itt próbálni télen is.

Kérdezgettük, hogy mégis milyen ez az elektromos padlófűtés? Hogy kell elképzelni? Elmondta, hogy egy amorf fémötvözetből készült fűtőszálat fektetnek le a talajra és azt beburkolják. A fémötvözetnek a szerkezete amorf, mert egy speciális eljárással készül, és nem tud a fém hálós szerkezetet felvenni. Ez több dolog miatt is nagyon jó, mert strapabíróbb, és sajátos mágneses tere van. Így majd a talpunk alól jön a meleg. Az egész nagyon egyszerű és olcsó.

Olcsó? Elektromossággal fűteni nem hogy éppen sokkal drágább mindennél? Zoli nevetett ezen. Nem drágább, főleg úgy, hogy napelem rendszert is szerelnek be mellé. Így az egész elektromos áram fogyasztásuk ingyenes lett innentől. Szóval lecserélik az egész lakás fűtését elektromosra, és akkor már a garázsba is be tudnak szerelni egyet. Ez nekünk csak jó hír.

Azért is jó az elektromos padlófűtés, mert sokkal biztonságosabb, mint az összes többi fűtési rendszer. Egyrészt nincsenek káros égéstermékek. A fűtőszőnyeg 30 fokon üzemel, és a levegővel sem érintkezik, nem kell tehát CO mérgezéstől tartani, nem úgy, mint a hagyományos konvekciós rendszereknél. És egészségesebb is, mert nem kavarja fel a port a földről, amit így nem légzünk be.

A működési elve, úgynevezett sugárzó hő, ami azt jelenti,hogy nem a levegőt melegíti fel, hanem közvetlenül adja át a hőt a helyiségben megtalálható testeknek. Ezért sem szökik el meleg, vagy nem megy a plafonra, még akkor sem, ha a meleg levegő fölfele száll. Ha belegondolunk, a Nap is ilyen logikával működik, ezért van az, hogy a levegő hőmérséklete ugyanannyi lehet árnyékban mint a napon, mégis melegebbnek érezzük a napsütést.

Az is jó ezekben a rendszerekben, hogy nagyon strapabíróak. Az amorf fűtőszál technológiának köszönhetően nagyon nagy a kopásállósága, és így sokáig tud üzemelni. Nagyon ritka, hogy egy ilyen fűtőszőnyeg elromlik. Nem is kell ezért x időnként ellenőrizni vagy karbantartani.

A padlófűtés szabályozás pedig olyan lesz, hogy egy termosztát lesz elhelyezve az ajtó mellett, és onnan lehet szabályozni a hőfokot. De nem kell majd annyira felcsavarni, mint egy gázfűtésnél például, mert alacsonyabb hőfokon is ugyanolyan kellemes hőérzetet ad.

Nagyon megörültünk ennek a padlófűtés dolognak. Mert így mindig jó idő lesz a garázsunkban, nem kell majd télen fagyoskodnunk. És hátha elkészül az a lemez amit mindig is terveztünk, mert így télen is gyakrabban össze tudunk jönni. Zoli mondta, hogy ha szeretnénk még tudni valamit a padlófűtés szabályozásról, nézzünk utána a neten. Megadta a linket is, ahol van egy csomó hasznos infó a dologról. Tényleg nagyon király ez a padlófűtés dolog. Talán a következő dalunkat, írhatnánk is erről…