Zene és filmnézés

Ha az ember egy zenekarban játszik, már nem csak a zenére figyel oda, amit itt meg ott hall, hanem általában is a hangokra. Például én elég sok filmet nézek, és persze feltűnik bennük a zene is, de az is tud idegesíteni, ah a hang rossz minőségű. Persze ez nem mindig a film hibája, van olyan, amikor az eszközök rosszak.

Amikor „nagyszerű házi mozi rendszerről” beszélünk, könnyű azt gondolni, hogy csak „hangos” házi moziról beszélünk. Arra hajlamosak vagyunk, hogy olyan filmeket nézzünk, amelyek tele vannak robbanásokkal. A valóságban minden egyes hanggal felvett film jól hallható és átgondolt hangsávból származik, és ezek a hangsávok előnyben részesülnek, ha egy jó házimozi rendszeren játsszák le őket. Először ami a legfontosabb, a hangsávnak meg kell egyeznie a film hangjával. Egyes esetekben ez elég nyilvánvaló; a robbanásoknak nem lehetnek olyanok, mint a köhögés. De ez több, mint az, hogy a mozifilmnek arányos hangsávra van szüksége.

Ez különösen fontos a párbeszéd során. A hangsávnak gondoskodnia kell arról, hogy amikor bármi más történik, egyszerre hallani és érteni is lehessen, hogy mit mondanak a képernyőn (hacsak nem szándékos a torzítás). Rengeteg rossz példa van arra, hogy a párbeszéd elveszik a hangzavarban, és ez megváltoztatja a filmet.

A hangok más okokból is különleges helyet foglalnak el a hangsávokban. Még akkor is, ha egy film tele van idegenekkel, szörnyekkel és másvilági lényekkel, az emberi hang a horgonypontként szolgál a valósághoz. Ez egy olyan hang, ami több ezer év alatt tudatunkba ivódott, és mindent ezzel összehasonlítva érzékelünk. A hangsávnak úgy kell kezelnie a hangokat, hogy azok azonnal hihetőek legyenek. Napjainkban hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak biztosítására, hogy a hanghatások meggyőzőek és jól legyenek rögzítve legyenek.

Ezért szerencsére már nem csak a moziban lehet filmet nézni és ezzel együtt egy minőségi élményt is kapni, hanem akár otthon is. Ehhez nem kell még nagy házi mozi rendszer sem, elég a gépünk is. És nem is nehéz új érdekes filmeket találni a neten sem. Én erre a célra például a https://mozi.ma/ oldalt használom. Itt meg lehet találni egy csomó új filmet is, és jó minőségben. A zenekarral is gyakran összeülünk, és innen választunk filmet. Bár sok mindenben más az ízlésünk, eddig mindig találtunk olyat, ami mindnyájunkat érdekelt.