A zenéléshez fontos a megfelelő környezet

A barátaimmal már középiskola óta van egy zenekarunk, amivel mindenféle műfajban játszunk. A fő vonal a rock, de emellett más zenéket is előadunk attól függően, hogy éppen az adott megrendelőnk mit szeretne hallani. Hiszen a zeneiparban az az alaptézis, hogy mindig a megrendelő szava dönt, nem pedig elsősorban a zenekar. Mivel néhány évvel ezelőtt vettem egy saját lakást, így hétvégente nálam szoktuk tartani a zenekari próbákat. Nem egy nagy helyiségről van szó, de megteszi, mert máshol nem tudnánk gyakorolni. Fizetni meg nem szeretnénk, mert sajnos nem folyik be annyi bevétel, hogy bérleti díjra fussa, hiszen még nem komoly szinten játszunk.

Nincsen alapvetően semmi baj a próbák helyszínével, kivéve télen. Ugyanis akkor rettent hideg van, mert régi típusú ablakaim vannak, amik enyhén szólva nem szigetelnek jól. A banda tagjai már piszkáltak, hogy ideje lenne kicserélni ezeket a régi, rozoga ablakokat, vagy ha önszántamból nem is teszem meg, akkor ők kifizetik helyettem. Tudtam, hogy ez csak hecc, és nem gondolják komolyan, de mint a mondás tartja minden vicc félig igaz. Így elgondolkodtam, hogy lehet valóban fel kellene újítanom a nyílászáróimat.

Akkor fa ablakaim voltak, amikkel alapvetően nem volt problémám. A kinézetük nekem kifejezetten tetszett, csak az volt velük a baj, hogy nem funkcionáltak túl jól. Néhány évtizeddel korábban a legjobbak közé tartoztak valószínűleg, de ez ma már sajnos koránt sem volt így. 21. századi lányként úgy döntöttem, mielőtt belevágok az egész felújításba, körülnézek az interneten, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésemre. Azt szerettem volna tudni elsősorban, hogy van-e olyan, hogy műanyag ablak beépített redőnnyel. Hiszen ha már felújítom a nyílászárókat, akkor az legyen olyan, ami lehetőleg sokáig ki is szolgál.

Szerencsére találtam egy olyan weboldalt, ahol a magamfajtákhoz hasonló amatőrök is kielégítő válaszokat tudnak kapni. Korábban kinéztem olyan műanyag ablakokat, beépített redőnyöket és párkányokat, amik nem csak szépek, de a funkciójukat tökéletesen el is látják. A zenekarom tagjainak is nagyon tetszettek, sőt az egyikük annyira be is lelkesült, hogy úgy döntött, segít nekem kideríteni a szakmai rejtelmeket a nyílászárók cseréjével kapcsolatban. Így ezután együtt kutattunk a fontos információk után. Végigolvastam a legfontosabb tudnivalókat, így nagyjából már tisztában voltam azzal, hogy pontosan hogy zajlik le egy teljes ablakcsere.

A weboldalnak köszönhetően megtudtam, hogy bár a műanyag ablakok könnyen tisztán tarthatóak, azért a beszerelésnél nem árt odafigyelni, hogy pontosan mit is csinálunk. Ha a kiékelésnél aránytalanul megfeszítjük a tokot, akkor az akár működésbeli zavarokat okozhat, ezt pedig azt hiszem, nem kell megmagyarázni, miért is jelent gondot. Bár az ablakon van egy gyári fólia, ez csak a kisebb sérülésektől óvja meg az ablakot. Ha durvább behatás éri, akkor akár az a hőszigetelési feladatai ellátásában is akadályozhatja a terméket. Ebben az esetben pedig már szinte felesleges volt kicserélni a korábbi, nem jól szigetelő ablakot, hiszen a fő funkcióját nem tudja ellátni.

Nagyon örültem, hogy sikerült erre az oldalra rátalálnom, és hogy ennyi hasznos információt lehetett róla megtudni. A bandatag, aki úgy döntött, hogy segít nekem értelmezni a weboldalon olvasottakat is azt mondta, hogyha egyszer nyílászáró cserére adja a fejét, mindenképpen körül fog nézni ezen az oldalon. Hiszen olyan dolgokat is olvasott, amikkel korábban nem volt tisztában.