A plagizált milliós dallam esete

Nem rég lett vége egy elég kényelmetlen ügynek. Egyik zenésztársam ellopta az egyik dal ötletemet, amiből egy elég felkapott nyári sláger lett és én természetesen ezt nem hagytam szó nélkül így perre mentünk. Szinte esélytelen lett volna megnyernem, ha nem találok egy remek magánnyomozót aki, ügyvéd társával megdönthetetlen adatokkal képviseltek volna. Ilyen esetekben nagyon nehéz bebizonyítani, hogy valóban lopott dallamról van szó, ezért kellett egy profi, aki az érdekeimet szem előtt tartva, a legjobb szolgáltatásban részesít.

Így is lett.

Rengeteg utánajárással, áskálódás kísérte azt a jó pár napot, amíg minden szükséges információhoz hozzá jutott. Szerencsére nagyon hatékony volt. Több olyan levelezéshez, üzenetváltáshoz jutott hozzá, ami erős bizonyíték arra, hogy tőlem származik a dallam.

Volt egy kis előjáték, mielőtt bíróság lett az ügyből. Nem tudtam, miképpen adjam tudtára a kollégának, hogy rájöttem a másolásra. Végül írtam neki egy üzentet, miszerint szeretném, ha a szerzők közt az én nevem is szerepelne, különben perre fogom vinni az ügyet. Ekkor még nem gondoltam, hogy egy magánnyomozó lesz segítségemre! Az észhez térésében nagyon reménykedtem, mert nem akartam pereskedni, az is elég lett volna, ha csak megemlít tényleg társszerzőként. Ezt többekkel megüzentem neki, mert nem vagyok egy irigy fajta, de ez az eset valamiért nagyon bosszantott. Sajnos mindig nagy mellénnyel jött vissza a válasz, hogy semmi közöm a főmotívum megalkotásához. Mindig értetlenül csóváltam a fejem, mert nem akartam elhinni, hogy valaki ennyire értetlen legyen, és tényleg nem látja be, amit tett…

Az üzenetemre, pedig a „helyes” válasz jött. Úgy voltam vele, hogy ha ezt akarja, akkor legyen. Elég gyors és hatásos eredményeket ért el a felbérelt kopóm, akinek a társa (és egyben élettársa) ügyvéd. A meglévő információkból, egy elég erős vád lett. Nem tudom ki lesz majd az ügyvédje, de szerintem esélytelen lesz neki, hogy megnyerje.

Ez nem is történt másképp. A bíróság elég gyorsan nekem ítélte a jogokat.

Lehajtott fejjel kullogott ki a plagizáló és utána már a szakma sem ismerte el. Oda kell figyelni arra, hogy az adott dallam, vagy motívum, mennyire inspirál, mintsem csak átiratot készítesz, mert ha valami jó születik, az biztos, hogy a szerzőt fogja illetni. Érdemesebb felvenni már az elején a kapcsolatot, a pettern kitalálójával és egyeztetni, mit szabad, és mit nem, és mennyi százalékot szeretne a kész műből. Ha ez nem így történik, jöhetnek a komolyabb megoldások és a profik segítsége, akár egy magánnyomozó személyében!