Napelem állami támogatással 0 önerővel? Lehetséges!

A férjem és én egy zenekarnak köszönhetően ismertük meg egymást. Még a gimiben, én fuvoláztam, ő dobolt. Mindketten imádtuk a zenét, és egyetem alatt is szívesen játszottunk. Mára már mindketten abbahagytuk. Legalábbis a zenekart. De néha-néha még mindig szeretünk játszani. Elővesszük a kis hangszerünket és duettezünk egy jót. Az esküvőnkön is előadtunk egy jó kis duettet, és nagyon tetszett a közönségünknek. Amikor aztán új házat vettünk, kialakítottunk egy kis zeneszobát. Hely amúgy is kellett Gábor dobfelszerelésének, így hát akkor miért ne legyen egy egész zeneszoba? Ki tudja, talán egyik gyerekünk majd érdeklődni fog a zene iránt? És akkor neki bizony kelleni fog zeneszoba.

A másik még nagyon fontos dolog számunkra, a környezettudatosság. Elengedhetetlen része ez az életünknek, hiszen a Föld megóvása fontos dolog, különösen mióta a jövőbeli gyerekeinkre is gondolunk. Ezáltal megpróbálunk a lehető legtudatosabban felépíteni az életünket. Mikor új házat akartunk vásárolni, akkor is pontról pontra fontosnak tartottuk a ház megtervezését, hiszen egész életünk hátra levő részét ott szeretnénk leélni. A ház kialakításában alapvető fontosságú a spórlás, mind anyagilag, mind energiaforrás szempontjából.

Némi keresgélés után végre találtunk egy információ dús weboldalt, amely szerint állami támogatást tudunk igényelni, akár 0 önerővel. Bár elvileg a korábbi években is volt ilyen, én most hallok először a “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” pályázatról. A lényege annyi, hogy van egy keretösszeg, jelen esetben ez 105,2 milliárd forint, amelyből támogatják az épületeiket megújítani akaró magánszemélyeket.

A pályázat azt is előírja, hogy a keretösszegek maximum felét kapják meg a lakásszövetkezetek és a társasházak: a megmaradt összegből a magyar lakossági energiatakarékossági beruházásokat akarják támogatni. No de mennyi is ez a hitel? Minimum 500 ezer forint, maximum 10 millió, amely fordítható napelem rendszerek, hőszivattyúk, napkollektorok, fűtésrendszerek, hőszigetelések és nyílászárók cseréjére/javítására stb. Nagyjából mindenre, amely energiatakarékossá és energiahatékonnyá teheti a magyar otthonokat. De nyilván, mint minden pályázatnak, ennek is vannak feltételei: szükség van 10% saját forrásra, a futamidő maximum 20 év lehet. Ezt a hitelt a Magyar Fejlesztési Bank által lehet felvenni.

Ez a beruházás mindenképpen kecsegtetőnek tűnt, hiszen szerettünk volna végre megszabadulni a havi villanyszámlák költségétől és környezettudatos, modern, mégis gazdaságos módszerre vágytunk, amellyel végre tudunk tenni a károsanyag-kibocsátás ellen!

Így nem is késlekedtünk, sokáig, átgondoltuk a dolgot, és árajánlatot kértünk. A cég nagyon szolgálatkészen és segítőkészen állt rendelkezésünkre. A szolgáltatás megbízhatóságát jelentette az is, hogy szinte jobban ragaszkodtak az előzetes helyszíni felméréshez, mint mi. Megbeszéltünk egy aktuális időpontot, így aztán mindent meg tudtunk beszélni. A házat is megnézték, szakértelemmel gyorsan átvizsgálták. Jó hírük volt, ugyanis a házunknak rendkívül jó adottságai vannak ilyen téren, így aztán meg is mondták, hogy hol s mennyire tudják kiépíteni a napelem rendszert. Árat is mondtak természetesen, ami meglehetősen korrektnek tűnt. A segítségükkel hitelt is fel tudtunk venni, amelynek a kamata, mint már mondtam, 0%. Abszolút megérte, abban a szerencsés helyzetbe vagyunk, hogy csak pár évig kell fizessük a törlesztőrészletet.

Azt hiszem, ez a vásár nekünk igazán megérte. A szakemberek meglehetősen hamar kijöttek, és meglehetősen rövid idő leforgása alatt kiépítették a rendszert. Az új rendszer pedig nagyon jól nézett ki, igazi modern hatást keltettek, és nagyon bevált. Azóta megszabadultunk a villanyszámlától, végre nincs csekk, és ez sokat dobott az életszínvonalunkon.