A rock and rollhoz is céget kell alapítani

Reggel, amikor átszállok a Deák téren a piros metróról a két metróra, általában összefutok a kollégámmal, akiről nem olyan régen megtudtam, hogy egy metálzenekarban basszusgitáros.

A meglepődöttség az arcomon elég nyilvánvaló volt, de azt tudni kell, hogy mi olyan helyen dolgozunk, ahol az öltöny és a kosztüm alapdarabok, még pénteken is. Így ki is csúszott a számon, hogy mégis hogy hogy? Tényleg? Hirtelen számomra teljességgel elképzelhetetlennek tűnt, hogy a kollégám hétvégente a színpadon állva gitározik, és esetleg még hörög is mikrofonba. Persze, ettől függetlenül abszolúte menőnek gondoltam, és még a lányos rajongásom is hirtelen előtört belőlem.

Kíváncsiságomat kielégítve, a kollégám elmesélte zenekarának több mint egy évtizedre visszanyúló múltját. A sztori a szokásos gimnáziumi haverokból összeverődő garázszenészektől indult, azonban professzionális szintre csak az idén jutottak, vagyis a koncertekért járó bevétellel már pénzt is keresnek. Igazi rock sztár, gondoltam, és a menőségi faktora is egekbe ugrott. El is gondolkoztam, hogy vajon láthattam-e már korábban valamelyik fesztiválon őket zenélni. No, de a sztoriját nem akartam félbeszakítani, mert egyre jobban belelendült.

Elmesélte, hogy nem eszik olyan forrón azt a bizonyos kását. Igazán jól hangzik, hogy valaki rockzenész, de ahhoz, hogy a fizetésükhöz jussanak, céget kellett alapítaniuk az év első felében. Hétköznapi fejjel nem is gondolná az ember, hogy mi mindent kell ahhoz hivatalosan elintézni, hogy a húrpengetés ne csak hobbi legyen, hanem magasabb babérokra is lehessen törni.

Cégnév- és székhelyválasztás, könyvelő keresés, a cégforma és tevékenységi körök kiválasztása nem tűnt egyszerű feladatnak, míg rá nem bukkantak egy cégalapításra specializálódott honlapra.

A weboldalon ugyanis könnyen megtaláltak számukra minden hasznos információt az idei, 2020-as évre vonatkozóan, ami a bt alapítás költségeit illeti. Számos dolgot át kellett gondolniuk, közösen kialakítaniuk. Mesélte is, hogy az első szóváltások után mégis mennyire összehozta a bandájukat a közös tervezés. Alapvetően nem egy egyszerű év 2020, hiszen a koronavírus miatt számos előre betervezett koncertjük elmaradt, így igazából az adminisztratív teendők miatti nehézségeket nem tudta teljesen kárpótolni a koncertek adta öröm.

Valahogy a rock and roll feelinget a cégalapítás rejtelmei és izgalmai háttérbe szorították. Sose jutott volna eszében egy-egy húrcsere között, hogy vajon a NAV-hoz időben el lettek-e küldve a papírok, vagy biztosan kiválasztottak-e minden tevékenységi kört a TEÁOR 2008-as listájáról.

Álmatlan éjszakái is során is azon kapta magát, hogy a cégalapításról szóló honlapot, a topcegalapitas.eu-t böngészi. Abszolút meg volt elégedve a kiválasztott csomaggal, amit közösen választottak a bandatagokkal. Itt ugyanis nem csak tanácsadás van, de különböző csomagokat is összeállítottak, amikben bizonyos szolgáltatásokat lehet találni.

A bt alapítás költségei így sokkal kedvezőbbek lehetnek, így nem is volt kérdés, hogy a három választható csomag közül igényelni fognak egyet. A választásuk az alábbi szolgáltatásokat foglalja magában: ingyenes bt alapítás, képviselet a cégbíróság előtt, cégtábla kihelyezése, iroda biztosítása tárgyalásokhoz, illetve budapesti székhelycsomag. Utóbbi magában foglalja a budapesti székhelyet, levelek átvételét és digitalizálását, de még a postázást is. Mindezekért 29.900 forint plusz áfát kell fizetni, ami már csak azért is megéri, mert csak a bt alapítás költsége, majdnem 17 ezer forint plusz áfa, és itt még sok más is a szolgáltatás részét képezi.

Ezen kívül van még két másik szolgáltatás-csomag, az egyik olcsóbb, a másik drágább, mint az említett, ám ha valaki a bt alapítás költségei miatt aggódik, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy igényelje a topcegalapitas.eu által kínált szolgáltatásokat.

A metrós utunk végére, mint minden reggeli elmélkedésünk során ismét oda jutottunk, hogy mennyi mindent kellett volna az iskolapadban megtanulnunk, mennyivel könnyebb lehetne, ha alapvető pénzügyi, vállalkozási ismereteket is tulajdonképpen már a középiskolai/gimnáziumi éveink alatt megszerezhettünk volna. De szerencsére vannak olyan cégek, mint a topcégalapítás, akik segítségünkre lehetnek.