A zenekarom tagjaival még a napelemekről is el lehet beszélgetni

Mivel világ életemben kötődtem a zenéhez, és a mindennapjaim szerves részét képezte, egyértelmű volt, hogy ettől a pályától teljesen elszakadni sosem fogok. Gyerekként játszottam az iskolai zenekarban, ami nekem a mindennapi kikapcsolódást jelentette, de emellett nagyon sok barátom is lett ott, így azt hiszem, nem kell ecsetelnem, mekkora törést jelentett az életemben, amikor az iskola véget ért, és mentünk mindannyian továbbtanulni. Az egyetemen sajnos nem találtam ilyen közösséget, és akkor még nem gondolkodtam azon, hogy saját bandát kellene esetleg alakítanom. Szerencsére felnőttként egy olyan társaságba sikerült bekerülnöm, ahol sok a zenekedvelő. Egy görbe este után kitaláltuk, hogy mi lenne, ha alakítanánk egy bandát. Persze az emberből az alkohol mindig kihozza a “legjobb” ötleteket, de ez most valóban jó ötletnek bizonyult végül.

Nem csak a zenei ízlésünk egyezik meg, hanem azt is szeretem a fiúkban, hogy szinte minden témáról el tudunk beszélgetni. Annak ellenére, hogy sokszor mondják a férfiakról, hogy nem lehet velük mélyebben beszélgetni, ez az én zenekarom tagjaira nem igaz. Lehet, hogy azért, mert mind művészlelkű zenészek, és ők kicsit máshogy működnek, mint a többiek, kicsit érzékenyebb a lelkük. Sok mindent tudtam már velük kitárgyalni, de az egyik legmeglepőbb téma, ami eddig felmerült közöttünk, az a napelemes rendszer ár volt. Hogy miről is beszélgettünk ennek kapcsán? Ezt szeretném elmesélni.

napelemes rendszer ár

A gitárosunk a feleségével nemrég vett egy családi házat, ugyanis szerettek volna már kiköltözni a nyüzsgő belvárosból egy csendesebb környékre. Megkezdték a felújítási munkálatokat, mikor is szembe jött velük egy hirdetés, ami napelemeket hirdetett. Addig nem gondoltak rá, de utána szöget ütött a fejükbe a dolog, és egyre többet kezdtek arról beszélgetni, hogy mi lenne, ha a házukat korszerűsítenék ezekkel az eszközökkel. Szerettek volna egy kicsit jobban utánanézni a dolgoknak, így ellátogattak a sporoljnapelemmel.hu oldalára, ahol rengeteg hasznos információt tudtak olvasni. Ami a legjobb volt, az az, hogy olyan nyelvezettel írták, hogy a köznapi ember is könnyen megértse a dolgokat.

Nagyon érdekelt engem, hogy is működik pontosan ez a dolog, mert nem volt információm ezzel kapcsolatban, hiszen a környezetemben még senki sem szereltetett fel napelemeket. A gitárosunk elmondta, hogy a napelemek a napsugarak segítségével áramot termelnek, és ennek kétféle felhasználási lehetősége van. Az egyik, amikor akkumulátorokra töltődik a felesleges áram, ugyanis ezek az eszközök szinte mindig több energiát termelnek, mint amennyire egy átlag háztartásnak szüksége van. Ezt azonban a szakemberek nem annyira ajánlják, mert az akkumulátorok élettartama nem olyan hosszú, és sajnos nem kevés pénzbe kerülnek. A másik lehetőség az, amikor a felesleges energiát visszatöltik a hálózatra, és ezért a szolgáltatónak fizetnie kell. És hogy mi történik éjszaka? Vagy az akkumulátorokról használhatjuk fel az áramot vagy pedig a szolgáltatótól vesszük ugyanúgy, mint a többiek. A különbség azonban az, hogy már ezt a mennyiséget korábban visszatöltöttük a hálózatra, így a villanyszámra 0 – ra fog kijönni.

Nagyon megörültem, hogy a zenekari társunk egy ilyen beruházásra adta a fejét. Hiszen ez hosszútávon nem csak őket, hanem a környezetünket is szolgálja majd, és rengeteg pénzt fognak tudni megspórolni. Olyan szimpatikus volt az egész, hogy ki tudja, lehet egyszer én magam is belevágok ebbe az egészbe! De addig is igyekszem minél többet informálódni.