A mi zenekarunk letette a voksát a napelem erőművek mellett

napelem erőművek
napelem erőművek

Kezdenek egyre jobban elterjedni a napelem erőművek a világban. Szerencsére egyre több vállalat tulajdonos kezdi felismerni a tényt, hogy a jelenlegi energiafelhasználásukkal és káros anyag kibocsátásukkal nem lehet sokáig fenntartani a termelésüket, valamint kezdik felismerni azt is, hogy hosszú távon (a hosszú táv alatt pedig nagyjából 10 évet értek) sokkal gazdaságosabb a napelemekkel termelt áram használata. A kellően nagy napelem erőművek már képesek kielégíteni akár egy egészen nagyvállalat termelő tevékenységének áramszükségletét is.

A napelemek nyújtotta lehetőségeket a világ minden táján kezdik felismerni, így nem meglepő, hogy már egyre több lakáson, gyárban és irodában fellelhetőek a napelemek. Az önkormányzatok és kormányok is felismerték a napelemekben rejlő lehetőségeket és környezetvédelmi vagy spórolási céllal már önkormányzati épületek, iskolák és közlétesítmények is napelemeket kaptak.

Mi is felléptünk már a zenekarral olyan helyen, ahol a teljes áramellátást napelemekkel biztosították. A zenekarunk minden tagja szívén viseli a környezetet, mind igyekszünk megóvni a földünket, éppen ezért szeretném most felhívni a figyelmeteket egy pályázatra, amit a neten találtam.

Sokat gondolkoztunk már azon, hogy a próbaterembe is napelemeket kellene szerelnünk. Nem kellene sok, hiszen csak pár gépet és a világítást kellene főként árammal ellátni, de sajnos a napelemek egyelőre nem a mi tárcánknak vannak kitalálva. Viszont, mint minden jó üzletember, mindig figyelem, hogy milyen pályázatokra lehetne jelentkezni annak az érdekében, hogy napelemekkel szerelhessük fel a próbatermünket. Ekkor bukkantam rá egy remek pályázatra, ami sajnos ránk nem vonatkozik, de másoknak nagyon sokat segíthet a beruházás során.

A napelemprojekt.hu oldalán láttam, hogy a kormány egy olyan pályázatot hirdetett mikro-, kis- és középvállalkozások számára, amelyben a napelem erőművek méretétől függően akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást is elnyerhetnek a pályázók.

Ez egy remek lehetőség minden kisvállalkozásnak, főleg azoknak, akik valamilyen termelést végeznek, így sok napelemre van szükségük, akár csak a legnagyobb cégeknek. Ők nem tudják teljes mértékben kitermelni önmaguknak a napelem erőművek telepítésének költségét, de ezzel az állami támogatással ők is biztonságban belevághatnak az újításba.

Azoknak a cégeknek, akik nem jártasok a pályázatok benyújtásában, ajánlom a napelemprojekt.hu oldalt, ahol a kivitelezés mellett profi segítséget kérhetnek a pályázatot illetően is.

Ezt a céget ajánlom a kivitelezésre is, mivel kifejezetten nagy cégek igényeire szakosodtak. A napelemek ugyanis nagy mennyiségben jobban megérik, egy kisebb cég pedig nem biztos, hogy képes a nagyoknak szükséges mennyiségű napelemet felszerelni, vagy nagyobb napelem erőművek létrehozása gondot okozna nekik.

Érdemes megnézni az eddigi munkáikat, amelyek okot adnak a bizalomra. Pontosan tudják, mire van szüksége egy vállalatnak, különbséget tudnak tenni a háztartások és a cégek, közintézmények igényei között, így biztosan találnak olyan megoldást, amellyel a legmegfelelőbb napelem parkot hozzák létre a megrendelőknek.

Jó lenne, ha ez a pályázati lehetőség minél több céghez eljuthatna, hogy egy sokkal környezetbarátabb országban élhessünk. Ha sok cég jelentkezik és vált zöld energiára, akkor országos szinten is csökkenthetjük a káros anyag kibocsátást és az áramhasználatot. Ha ilyen ütemben használjuk a földünk nem megújuló energiaforrásait, akkor amúgy is hamar át kell állnunk a megújulók használatára. Ez a pályázat pedig remek alkalmat nyújt arra, hogy belevágjunk az újításba egy kis plusz segítséggel, mielőtt még kényszerből kellene váltanunk.