Nagybátyám bandatársától hallottam először a hőszivattyúkról

Mindenkinek vannak álmai. Valaki mozdonyvezető akart lenni, valaki űrhajós, valaki rocksztár. A különbség az, hogy mikor felnövünk, valaki letesz az álmairól, valaki pedig folytatja azok űzését, még akkor is, ha csak hobbi szinten csinálhatja. Nagybátyám például egész életében zenész akart lenni, és habár nem lett világhírű, ma is néha összejár a haverjaival zenélgetni egy kicsit, és a garázsban kiélik a rockzenészi ambícióikat.  Ő például szerelő lett, nem rocksztár, de van egy bandatársa, aki hűtő-fűtő berendezésekkel foglalkozik. Tőle hallottam életemben először a hőszivattyú szót is. Nem igazán akartam belefolyni a beszélgetésükbe, mivel nem értek az ilyen dolgokhoz, így kénytelen voltam magam utána nézni, mi is az a hőszivattyú.

hőszivattyú ára

Mint azt a Klíma Globál oldalán megtudtam, a hőszivattyúknak is több fajtája létezik. A hőszivattyú ára nagyon nagy skálán helyezkedik el, hiszen mindegyik más módszereket használ. Vannak, amelyek a levegőt levegővel dolgozzák össze, vannak, amely víz hűtéses, és minden nagyon bonyolult. Maga a szivattyú a fizika törvényeit használja, nekem pedig be kell vallanom, az soha nem volt az erősségem. Amit sikerült leszűrnöm az egészből az az, hogy a hőszivattyú meleget szív el a hidegebb területről, és azt a melegebb felé irányítja. Mindez persze fordítva is működik, így mind a hűtés, mind a fűtés funkcióját képes ellátni.
Mivel nem gázzal működik, sokkal környezetbarátabb, mint sok egyéb berendezés, amely ezeket hivatott elvégezni. Nincsen káros szén-monoxid kibocsátás, amely nem csak a környezetünket szennyezi, de számunkra is veszélyes, illetve az a robbanás-veszély sem áll fent, mint amit a gázpalackok használata hoz magával. Továbbá mindez akár egy napelemre is felcsatlakoztatható, így még az energiaellátása is környezettudatosan megoldható. Ha azonban erre már nincs lehetőségünk, akkor sem kell aggódnunk, hiszen így is jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy rendes légkondícionáló berendezés. Tudom, hogy a bejegyzés elején sokakat megijesztettem azzal, hogy felhoztam a hőszivattyú árát, de ne féljetek. Egyszer kell igazán beruházni ebbe a berendezésbe, utána azonban gyorsan megtérül az ára. Egyrészről csökken a gázszámla, hiszen már nem az biztosítja a fűtést, másrészről pedig a villanyszámla is kevesebb lesz, hiszen már nem szívja le a légkondi.

Természetesen, akárcsak bármely más gépnek, a hőszivattyúnak is szüksége van egy kis karbantartásra, de a Klíma Globál csapata nagyon szívesen vállalja azt. Ennél azonban figyelnünk kell, hogy ne az utolsó pillanatban hívjuk ki őket, mert bizonyos időszakokban – például nyár elején – rengeteg hívást kapnak, és emiatt akár hetekbe is telhet, mire kijutnak hozzánk. A hőszivattyú az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb módja annak, hogy környezetbarátabbá tegyük otthonunkat, így mindenképp megéri elgondolkodni ezen a lehetőségen. Ha Győr-Moson-Sopron megyében vagy Komárom-Esztergom megyében élsz, akkor a Globál Klíma csapata nagyon szívesen be is szereli a hőszivattyújukat.

Jelen pillanatban még nem rendelkezem azzal a lehetőséggel, hogy a saját hűtő-fűtő rendszeremről döntsek, azonban biztos vagyok benne, hogy ha majd egy nap eljutok odáig, mindenképpen be fogok szerezni egy hőszivattyút. Úgy vélem, itt az ideje, hogy ne csak a rocksztárokért és különböző bandákért rajongjuk, hanem a bolygónkért is.