Új házba költöztünk, de itt is tolerálják a zenélésemet

Kicsit szomorú voltam, amikor a szüleim bejelentették, hogy költözünk. Egy szép, csendes vidéki kertes házban laktunk, ahol ismertünk szinte mindenkit a környéken, a szomszédokkal nagyon jóban voltunk, mindenki jól tolerálta, hogy csellózni és gitározni tanulok, valamint énekelek is mellé. Nemhogy nem zavarta a zeném a környéket, sokan mondták, hogy kifejezetten élvezik, amikor játszom. Az idős szomszéd néni olyankor mindig kiment a kertbe virágokat locsolni vagy gereblyézni, hogy közben hallgathassa a játékomat. Nem tudtam, hogy az új házban hogy fogják fogadni a környékbeli lakók, hogy mindennap gyakorolok. Muszáj lesz elfogadniuk, mert nem tudok más helyet, ahol gyakorolhatnék, mert nem szeretem próbatermekbe hurcolni a hangszereimet. Apukám egy jobb álláslehetőséget kapott a fővárosban, ezért volt szükség arra, hogy elköltözzünk. A régi házat pedig eladtuk.

Igyekeztem nem letargiába esni, hogy itt kell hagyni a régi életünket. Pont leérettségiztem, úgyhogy amúgy is hamarosan elköltöztem volna otthonról, de akkor még nem tudtam, hova vesznek fel. Azóta kiderült, hogy Budapestre, úgyhogy egy ideig nem kell albérlet után néznem, ez nagy könnyebbség. A külvárosba költöztünk, egy nagyon aranyos idős házaspár és egy kétgyerekes család szomszédságába. Mondtuk nekik, hogy nekem naponta gyakorolnom kell a hangszereimen, és szerencsére azt felelték, hogy nagyon zeneszeretők, még örülnek is, ha szép muzsikát hallanak. Így hát e felől megnyugodtam. Itt is volt kertünk, a ház még nagyobb és szebb is, mint az előző, de azért kelleni fog egy kis idő, mire megszokjuk. A régit pár hónap alatt sikerült is eladni. Azért nagyon sok teendő volt vele, mielőtt elkelt.

Az egyik ilyen teendő, amiről egészen idáig soha nem is hallottam, az az energetikai tanúsítvány kiállíttatása. 2012. óta minden eladó épületre, ingatlanra kötelező kiállíttatni a dokumentumot, hogy a potenciális vevő tájékozódjon a lakás energetikai minőségéről, korszerűsítési és felújítási javaslatokról. E nélkül az ingatlan nem adható el. A szüleim sem készíttettek eddig ilyesmit, úgyhogy nekik is utána kellett nézniük az interneten, hogy mégis kivel lehet ilyet csináltatni és pontosan mi a menete. Találtak egy oldalt e-tanusitas.eu címen, ahol minden lépés érthetően le van írva, a cég pedig nagyon megbízhatónak tűnt. Az oldalukon olvasható visszajelzések alapján is csupa jót ígér: az ügyfél érdekeit tartják szem előtt, gyors és minőségi munkát végeznek, az ügyfélszolgálat mindig elérhető, felkészült és megbízható. Ez elég jó ajánlólevélnek tűnt, úgyhogy egyből elnyerte a szimpátiánkat a cég.

Az e-tanusitas.eu oldalon olvasható, hogy az ingatlant energetikai minősége szerint 12 kategória valamelyikébe sorolják, melyek közül az AA++ a legjobb és a JJ pedig a legrosszabb minősítés. A CC kategória a követelményeknek megfelelő szint. Ez a besorolás azonban nem változtatja meg az ingatlan árát, mert azt elsősorban a szabad szemmel is észrevehető tulajdonságok határozzák meg. A tanúsítvány kiállításának a menete úgy zajlik, hogy először is meg kell adnunk a rendelés során az adatainkat a cégnek, akik továbbítják azokat a területileg illetékes mérnök munkatársuknak. Ő felveszi velünk a kapcsolatot és megbeszélünk egy időpontot a személyes helyszíni felmérésre. A felmérés során meg kell mérni az ingatlan lehűlő felületeit, a nyílászárókat, azok tájolását, a padlót, a födémet, a fűtési és a melegvíz-előállító rendszert. A mérnök továbbítja a felmért adatokat a céghez, akik ez alapján elkészítik az energetikai tanúsítványt. Ezt a dokumentumot e-mailben vagy futárszolgálattal kézbesítik, de ha a szerződéskötés megkívánja, el tudják küldeni a hitelesített tanúsítvány azonosítóját SMS-ben már 6-12 órával a felmérés után.

Nagyon megtetszett a szüleimnek ez a cég, főleg, mert nagyon gyorsan dolgoznak és nem találni náluk kedvezményesebb áron elérhető szolgáltatót. A tanúsítvány díjáról minden esetben számlát adnak, így kevesebb lesz az ingatlan után fizetendő SZJA. Az ügyfélszolgálat bármikor elérhető, a cég nagyon rugalmasan dolgozik, akár a késő esti órákban vagy hétvégén is elérhetőek. A kész dokumentumot mindig kézbesítik 24 órán belül a megrendelőnek. Megrendeltük tőlük a tanúsítvány-készítést és már másnap meg is kaptuk, a házat pedig sikeresen eladtuk.