A koncert utáni sörözések helyszíne

Olyan szerencsés ember vagyok, akinek a két hobbiját sikerült összehoznia egymással: a zenét és a sört. Ennek nem valami fura módját kell elképzelni: egyszerűen sikerült egy olyan kocsmában állást találnom, ahol vannak úgynevezett „koncert estek”. Mivel a kerület művelődési központja közel van hozzánk, ezért egy ilyen közös projekt keretében szoktuk átcsalogatni a koncertekről hazafele igyekvőket egy kellemes beszélgetésre hozzánk. Ez nagyon jól működik – jó estéket eredményez, és felpörgeti a forgalmat is, egészen addig, amíg valami olyan szerencsétlenség közbe nem szól, mint a CO2 palack töltés.

Mivel új voltam, egyszer elkövettem ezt a hibát, de egészen biztos vagyok benne, hogy többet nem fogom. Történetesen beleestem abba a gyakori tévedésbe, hogy nem vettem figyelembe, hogy a gázpalackokat néha cserélni kell. És ami még fontosabb: azt, hogy ha cserélni kell, akkor lennie kell valaminek, amire cseréled.

Ezért aztán majdnem sikerült ezzel tönkre is tennem egy nagyon sikeresnek ígérkező koncert estet. Egyike volt azoknak a kivételes alkalmaknak, ahol pont el akartunk kerülni minden olyan problémát, mint a CO2 palackok kiürülése, mivel még maga a zenekar is megtisztelt minket azzal, hogy az előadás után ellátogatott a kocsmába, és ott folytatta a hallgatósággal a beszélgetést. Pont ezért nekünk kivételesen sok vendégünk volt, és szükségünk volt a sörcsapra valamint arra a CO2 palackra, ami hajtja.

Mi lenne az alkalmasabb időpont arra, hogy a CO2 palack kiürüljön, mint ez az este? Amint az egyik vendég odajött a pulthoz, hogy csapolt sört szeretne, és elkezdtem tölteni a pohárba, gyengülni látszott a csap és hamar fel is adta. Az idősebb munkatársaimat kérdezgettem, hogy mi történhetett, és ők mondták meg, hogy valószínűleg arról van szó, hogy a széndioxid, aminek a sört a hordókból a pohárig kéne hajtania, elfogyhatott – azonnal le kell cserélni a CO2 palackot, különben több embert már nem is fogunk kiszolgálni az este.

Ekkor derült ki, hogy az, hogy megfelelő mennyiségű CO2 palackkal vágjunk neki az estének, az én feladatom kellett volna, hogy legyen, csak újonc lévén, én erről még semmit se tudtam. Amint ez kiderült, mindenki elkezdett izgulni: berohantunk a raktárba, és sorra emeltük meg az ott lévő palackokat, hogy megnézzük, melyik az aminek a súlyából ítélve még van valamennyi tartalma.

Csak a vak szerencsén múlott, hogy volt egyetlen egy olyan CO2 palack, ami még nem szorul cserére, és rá tudtuk kötni a reduktort erre az estére. Így mindenkit ki tudtunk szolgálni, és elég volt csak másnap elkezdeni arról beszélgetni, hogy mi történt.

Szerencsére senki nem tartott engem felelősnek, mert ők is belátták, hogy valószínűleg ők nem tartottak megfelelően eligazítást nekem, ha még nem volt meg, hogy mire való a CO2 palack, és miért fontos, hogy mindig legyen csere. Mostantól azonban az én feladatom lesz, hogy ezt intézzem, és az előző este tanulsága szerint, rögtön az első nap meg is kellett ejtenem egy beszerzést.

Ez azonban nem bizonyult olyan nehéznek: CO2 palack töltésre szerencsére már megvolt a bejáratott helyünk, ami nagyon megbízható volt és tökéletes munkát végzett, így nem kellett sokat gondolkodnom, hogy kikkel intéztessem el a dolgot. Ők ráadásul házhozszállítást is vállaltak, így nekem még csak utazgatni se kellett, egyszerűen telefonon keresztül meg tudtam beszélni az időpontot, amikor benn leszek, és meg tudjuk ejteni az átvételt, ők pedig elviszik a használt tartókat töltésre.

Innentől már pedig a többi folyamat is simán ment: minden palackot lecseréltem, így jó pár állt a raktárunkban azért, hogy véletlenül se forduljon elő még egyszer olyan, hogy nem tudunk mivel szolgálni a vendégeknek. Hisz, ahogy már én is tudom – CO2 palack töltés nélkül a poharakba sincs töltés!